Alle weetjes over seks, seksualiteit en soa
Nynkes seksweetjes

Waarom heten schaamlippen SCHAAMlippen?

Waarom heten schaamlippen SCHAAMlippen, de schaamstreek SCHAAMstreek en schaamhaar schaamhaar? Het is voor de hand liggender dan je denkt!

No go area

Van oudsher, laten we zeggen rond 1700, is het gebied rond je geslachtsdelen een no go om over te praten. Je moest je schamen als je er met iemand anders over sprak. De geslachtsdelen zaten verstopt onder lagen kleding. Het was dus ook niet gebruikelijk dat je het zaakje van een ander kon zien. Men werd preuts. Je hoorde niet over seks te praten en je lijf niet – en zeker niet je edele delen – naakt te tonen.

Trots

Maf eigenlijk, want veel eerder – bij de Grieken en Romeinen bijvoorbeeld – deed men er minder moeilijk over. Daar zag je elkaar sneller naakt en sprak men er ook over. Dat weten we uit geschriften en kunst.

Misschien wordt het tijd om dat geSCHAAM eens achter ons te laten. Wees trots op je edele delen! Misschien: trotsstreek ofzo?

Schaamlip en schaamstreek

Die lip in schaamlip komt van ‘een lip’ of ‘lob’: een huidplooi. Natuurlijk hebben de schaamlippen ook wel wat weg van je mondlippen. Die beschermen je mondgat en sluiten het af. De schaamlippen doen hetzelfde voor de vagina.

Streek in schaamstreek heeft niets te maken met een list of een klap. Het is een ander woord voor gebied.