Alle weetjes over seks, seksualiteit en soa
Nynkes seksweetjes

Waaruit bestaat smegma?

Smegma bestaat uit melkzuurbacteriën en dode huidcellen die ‘opgesloten’ zitten tussen huidplooien van de geslachtsdelen. De huidplooien van de schaamlippen of de voorhuid onder de eikel houden de huidcellen tegen. Daarom zie je de huidcellen zitten als wittig ‘smeer’ en op andere delen van het lichaam niet. Mannen met een besneden penis hebben nauwelijks smegma, omdat de huidcellen daar vanzelf weggewassen of weggewreven worden.

Zuur zeg

Smegma bestaat bij mannen ook uit kliervocht (o.a. uit de prostaat) en bij vrouwen uit talg (huidsmeer) uit het vulvagebied. Melkzuurbacteriën zorgen bij alle mannen en vrouwen voor een zoet-zure smaak en een zurige geur.

Functie

De functie van smegma is mogelijk dat het de huid van de geslachtsdelen beschermt tegen uitdroging en het ervoor zorgt dat de voorhuid makkelijk over de eikel afrolt.

Is het een soa?

Nee. Smegma is geen soa. Het is ook geen schimmel, want smegma bestaat uit bacteriën. Zoals gezegd, smegma zijn voornamelijk dode huidcellen. Lichaamseigen, niets om je zorgen over te maken en niets om mee naar de dokter te gaan.

Kleine wasjes

Toch is het belangrijk om smegma te verwijderen, omdat het de huid kan irriteren. Schoonspoelen met water of wassen met een nat washandje (dus zonder zeep!) is voldoende!

tags: , ,