Alle weetjes over seks, seksualiteit en soa
Nynkes seksweetjes

Wat gebeurt er als je seksueel opgewonden bent?

Als je seksueel opgewonden bent, voel je het kriebelen en tintelen in je lichaam, voel je een aangename spanning in je geslachtsdelen en gaat je lijf autonoom (vanzelf en zonder erbij na te denken) reageren.

Zin

Je krijgt zin om te zoenen, jezelf of iemand anders aan te raken, je penis, anus, borsten of vagina aan te raken, er iets tegenaan te drukken en ermee te spelen (te masturberen) en/of om een ander persoon met je penis of vagina te laten spelen en/of seks te hebben (penetreren). Als je opgewonden bent, kun je zin krijgen in één van deze dingen, in een paar of in allemaal. Dat is per persoon en per moment verschillend.

(Bijna) Ieder mens raakt wel eens (of heel vaak) seksueel opgewonden. Dat is heel normaal en niks om je voor te schamen. Het kan hooguit wel eens lastig zijn en niet goed uitkomen. Als je in de klas zit bijvoorbeeld. Opwinding ontstaat door hormonen en die gaan door ieders lijf: vanaf de puberteit totdat je bejaard bent. Opwinding vinden veel mensen heel lekker voelen.

Wat gebeurt er nog meer in je lijf?

Je hartslag versnelt, je bloed gaat sneller stromen, je krijgt het warmer, je huid wordt wat roder (doordat de bloedvaatjes in de huid open gaan staan), de tepels van mannen- en vrouwenborsten worden hard, je gaat sneller ademen en je krijgt een erectie of een vochtige vagina.

Doordat het bloed sneller stroomt en de bloedvaatjes open staan, vullen zwellichamen zich met bloed. Daardoor worden bij een jongen zijn penis stijf, de eikel hard en rood, de huid van de balzak wat dikker en kruipen de ballen omhoog en worden ze groter. Dat de ballen omhoog kruipen, is slim van het lichaam: de spermacellen kunnen zo makkelijk en snel naar de zaadleider, het lichaam uit. Met als biologisch doel: een eicel van een vrouw bevruchten.

Bij een opgewonden meisje zwellen haar borsten, schaamlippen (ze gaan ook een beetje opzij) en de gehele clitoris. Alles wordt behalve groter, ook wat roder van kleur. Wist je dat de vagina wat langer en wijder wordt en dat de baarmoeder een beetje kantelt als een meisje opgewonden is? Zo kan een penis of dildo makkelijker naar binnen. Tegelijkertijd kunnen de spermacellen van een man makkelijker bij de eicel komen en de eicel bevruchten, waardoor een vrouw zwanger kan raken. Allemaal biologische foefjes van het lichaam!

tags: