Alle weetjes over seks, seksualiteit en soa
Nynkes seksweetjes

Waarom en hoe gebruik je glijmiddel?

Glijmiddel gebruik je om het binnengaan van een penis, dildo of vinger makkelijker te maken. Het ‘glijdt’ daardoor beter. Bijkomstige voordelen: minder pijn bij het binnengaan, minder kans op schuren en daarmee minder kans op wondjes en soa.

Het glijmiddel gebruik je op plaatsen waar het niet of niet voldoende vochtig wordt:

Vagina

Als de vagina niet (voldoende) vochtig wordt, kun je condooms met glijmiddel gebruiken en/of glijmiddel uit een tube of flesje. Het glijmiddel kun je op de penis of in de vagina laten lopen of smeren. Niet (voldoende) vochtige vagina’s komen vaak door aandoeningen, medicijnen of de overgang. Als een vagina niet vochtig is, gaat de seks schuren, doet dat pijn en heb je meer kans op wondjes. Dan biedt glijmiddel dus een uitkomst.

Maar… uit onderzoek blijkt dat niet vochtige vagina’s en pijn bij het vrijen meestal komen doordat de seks te snel van start gaat.

Een meisje is dan nog niet voldoende opgewonden. De vagina heeft dan nog geen tijd gekregen om nat te worden. Probeer dus eerst een opwarmertje voor het meisje: extra lang knuffelen, strelen en zoenen, in een rustige en romantische omgeving! Zo komt ze vast in de mood en hebben jullie mogelijk geen glijmiddel nodig.

Anus

De anus heeft geen kliertjes en kan dus geen vocht aanmaken. Je hebt dus áltijd een glijmiddel nodig als je de anus wilt binnengaan. Glijmiddel zit vaak al op condooms, maar extra glijmiddel uit een tube of flesje is wel aan te raden! Laat het glijmiddel in de anus lopen of breng het met je vingers aan. Smeer lekker dik om het vochtig te houden. Als het te droog voelt en gaat schuren, smeer je bij.

Allebei: vagina en anus

Wil je vaginale én anale seks? Smeer het glijmiddel dan eerst in/rond de vagina en pas daarna in/rond de schoongewassen anus. Zo komen darmbacteriën niet in de vagina terecht, zodat ze daar geen blaasontsteking veroorzaken. Gebruik om dezelfde reden verschillende condooms: één voor de vaginale seks en één voor de anale seks. Zo komen de darmbacteriën niet in de vagina.

Speeltje

Glijmiddel kun je prima als speeltje gebruiken. Glijmiddel is er in verschillende kleuren en smaken en is ook verkrijgbaar in combinatie met massage-gel. Kies een glijmiddel op siliconen- of waterbasis. Dat veeg je makkelijk schoon en tast condooms niet aan.