Alle weetjes over seks, seksualiteit en soa
Nynkes seksweetjes

Hoe zien normale schaamlippen eruit?

Veel meiden twijfelen aan hun schaamlippen. Zijn ze wel normaal? Niet te groot? Niet te lang? Is het normaal dat de binnenste schaamlippen (ook kleine schaamlippen genoemd) groter zijn dan de buitenste (‘grote schaamlippen)? En dat de linker korter is dan de rechter? Of dat de één donkerder is dan de ander? En vindt mijn vriend(innet)je ze wel mooi? JA, is het antwoord in 999 van de 1000 gevallen!

Door de cosmetica-industrie twijfelen meiden en vrouwen aan hun schaamlippen. Zonde, want dat is echt onnodig!

Hoe ziet zo’n normale schaamlip er dan uit?

Een geruststelling! Een normále en perfécte schaamlip ziet eruit als… de jouwe!

Namelijk zo:

  • De huid van het binnenste paar schaamlippen is dun, rimpelig en elastisch
  • De huid van de buitenste schaamlippen is stugger en dikker, door m.n. vetweefsel, en talg- en zweetklieren
  • De kleur van de schaamlippen is donkerder dan de huidskleur van de rest van je lijf en de binnenste lippen zijn donkerder dan de buitenste
  • De rechter- en de linkerschaamlip (van een paar) kunnen even lang zijn, maar ook verschillen in lengte
  • Het buitenste paar schaamlippen ligt over het binnenste paar heen, maar bedekken ze niet helemaal. De binnenste schaamlippen (=’kleine’ genoemd) zijn vaak groter = langer dan de buitenste schaamlippen (=’grote’ genoemd).
  • Op de buitenste schaamlippen groeit schaamhaar, de binnenste zijn kaal

Je vriendje of vriendinnetje vindt jouw schaamlippen, net als de rest van je lijf, vaak prachtig en prima zoals ze zijn! Niks om je zorgen om te maken dus!

Pijn?

Mocht je nou pijn hebben aan je schaamlippen of het gevoel hebben dat ze in de weg zitten als je beweegt (bijvoorbeeld als je fietst), ga dan eens bij je huisarts of de GGD langs. Doe dat ook als je na dit verhaal toch nog twijfel hebt. Je huisarts heeft al zó veel schaamlippen gezien dat hij of zij ze kan bekijken. En je vast kan geruststellen!

Cosmetische industrie

De cosmetische en porno-industrie lijken andere definities van normaal, perfect of mooi te hebben. Het lijkt of de norm meisjesachtig, klein, strak en kaal is. Zoals je net gelezen hebt, is dat dus verre van natuurlijk. De industrieën spelen met hun reclames en beelden “slim” in op de onzekerheid van vrouwen over de grootte en de vorm van hun schaamlippen. Ze geven de mogelijkheid om schaamlippen te veranderen. Je kunt ze korter laten snijden (schaamlipcorrectie of labia-reductie). Voor meiden of vrouwen die medische klachten hebben (pijn geven of beweging verhinderen), zijn dit soort operaties een uitkomst. Als je geen klachten hebt, kun je je afvragen of het wat voor je is. Realiseer je dat het geld kost (geen vergoeding van zorgverzekering), je laat snijden in een gezond lichaam, je misschien niet tevreden bent achteraf etc. Heb je dat er voor over als iedere vrouw net iets andere schaamlippen heeft? Die van ieder meisje zijn uniek, die van jou dus ook; daar heb je geen reductie voor nodig!

Lees ook:

Schaamlippen

Schaamlippen

tags: ,