Alle weetjes over seks, seksualiteit en soa
Nynkes seksweetjes

Tips voor anaal?

Tips voor anaal… oftewel tips bij anale seks, anaal likken, anaal vingeren en anaal speeltjes gebruiken

Om te beginnen… als je wilt beginnen met anaalspel – anale seks, anaal likken/rimmen/anuslikken, anaal vingeren of anaal seksspeeltjes gebruiken -, moet je er klaar voor zijn. Wanneer ben je er klaar voor? Als je er nieuwsgierig naar bent, je er zin in hebt en als je vriend of vriendin dat ook heeft. OK, zover ben je! Dan ga je stap-voor-stap te werk. Lees hier over hoe je begint met anale seks. Lees verder als je 9 tips wilt voor een intense beleving!

Tip 1: doe een soa-test

Doe allebei een soa-test voordat je met anale seks of met anuslikken start. Dan weet je waar je aan toe bent en lopen jullie allebei geen soa-gevaar. Ook niet als je veilig begon, maar onverhoopt het condoom of beflapje scheurt. Betrouwbare soa-testen doe je – anoniem – bij de huisarts en de GGD. Inkoppertje: wacht de uitslag af en ga pas van start als je allebei geen soa hebt. 0:)

Tip 2: reinig de anus

Wel zo fris en gemakkelijk. Doe dat met water, zeep en een washand, of onder de douche met zeep/douchegel, of met een anaaldouche. Wees er op voorbereid dat er wat poeprestjes meekomen als je anaal hebt gespeeld. Dat kán ook als je de anus gereinigd hebt. Vind je dat vervelend, gebruik dan latex handschoenen (die witte van de tandarts) of een condoom bij het vingeren en de seks.

Tip 3: gebruik glijmiddel

Véél glijmiddel! Wat is veel? Tot het glibbert, glimt en glijdt! Je gebruikt glijmiddel bij alle soorten anaalspel, alleen bij anuslikken is glijmiddel niet noodzakelijk (weten dat je geen soa hebt wél). Doe wat glijmiddel op je vingers en smeer uit. Let op dat je met de vinger die de anus heeft aangeraakt, niet de penis– of vagina-opening aanraakt. Dat voorkomt blaasontstekingen. Smeer tussendoor glijmiddel bij als het stroef wordt. Gebruik glijmiddel op water- of siliconenbasis, zodat het condoom niet wordt aangetast. Je gebruikt glijmiddel om huidscheurtjes, pijn en soa-overdracht te voorkomen.

Tip 4: doe het safe

Als je anaal seks gaat hebben, gebruik dan een condoom. Er zijn extra stevige op de markt (anus is nauwer dan een vagina). Als je gaat rimmen, lik dan de anus over een beflapje of opengeknipt condoom. (Condoom met de glijmiddel-kant op de anus, anders smaakt het waarschijnlijk niet lekker). Doe dit om soa’s te voorkomen. Alleen als je zeker weet dat jullie allebei géén soa hebben, kun je direct op de huid likken of anaal penetreren zonder condoom.

Tip 5: ga rustig te werk

Begin het gebied rond de anus te strelen met je vinger, penis of speeltje. Dat is gevoelig, er zitten rond de anus veel gevoelszenuwen. Laat de anus rustig wennen aan iets dat naar binnen gaat. Duw stukje voor stukje en zo ver dat het niet pijnlijk is. Stop als het pijn doet en ga verder als het prettig voelt. Misschien is de eerste keer een volledige vinger/penis/speeltje te veel, een volgende keer gaat het waarschijnlijk makkelijker en voelt het prettiger. Begin in ieder geval met iets wat dun is en voer op naar dikker, als je wilt. Bijvoorbeeld van vinger naar penis of een buttplug van top naar basis.

Tip 6: ontdek

Ben je eenmaal ‘binnen’, houd dan de vinger/penis/het speeltje stil, beweeg heen en weer, en/of maak ‘kom hier’-bewegingen met je vinger(s) als je de prostaat of G-spot van achteren wilt stimuleren. De prostaat en achterkant van de G-spot kun je voelen als een soort verharding, op ongeveer 5 cm. diepte, via de anus aan de kant van de buik. Ontdek wat jij of je partner prettig vindt voelen. Wissel het tempo af en varieer in beweging.

Tip 7: niet anaal én vaginaal

Gebruik speeltjes en vinger(s) niet anaal én vaginaal achter elkaar. Zo krijg je geen darmbacteriën in de vagina (zorgt voor blaasontstekingen!). Dit geldt ook voor anaal vingeren en aftrekken: begin met aftrekken van de penis en ga daarna naar ‘de achterkant’. Niet met ongewassen handen terug naar de penis.

Tip 8: reinig je speeltje

Reinig na (en eventueel vóór) ieder gebruik je anale speeltjes. Doe dat met toycleaner. Als je dat niet hebt, in ieder geval met water. En liever niet je speeltjes met een ander delen. Zo wisselen jullie geen darmbacteriën en eventuele soa’s uit. Wassen geldt natuurlijk ook voor de penis en vingers: na ‘gebruik’ even afspoelen met water en (pH-neutrale) zeep.

Tip 9: geniet

Geniet van jullie anaalspel! Geniet vanaf het eerste moment dat jullie gaan ontdekken, elkaar gaan aanraken, van het binnengaan en het ‘binnenzijn’. Misschien is het eerst even wennen, maar voor veel mannen en vrouwen geldt dat ze intenser klaarkomen als ze (ook) anaal worden gestimuleerd. Je kunt dus de anus stimuleren en tegelijkertijd de vagina of de penis. Het is vaak vooral de combinatie van stimulatie van de voor- én achterkant – en niet de achterkant alleen – die intensiverend is.

Lees ook: